SHİTAKE MANTAR TOHUMU
Shitake mantarı çok lezzetlive sağlıklı bir mantar türü olup, evde de kolayca yetiştirebileceğiniz birmantar türüdür.
KULLANMA TALİMATI
Shitake mantarınıhem taze hemde kuru olarak tüketebilirsiniz. Shitake mantarını yetiştirmek hemkompost yaparak hem de kütükte aşılayarak yapılması mümkündür.
KOMPOST YAPIMI
Kompost yapımı için size ayrıca bir tarif gelecektir. Ama bunun için akağaç, kavak, meşe dut,gürgen gibi iri kıyım toz halinde veya nohut büyüklüğünde talaşa ihtiyaç vardır. Ve aynı zamanda petshoplarda bulunan 3 litrelik ince uzun poşetler gerekir. 100 grm lık shitake tohumu için 3 litrelik poşet bunun için uygundur. Çıkma süresi aşılandıktan yani kompost yapıldıktan sonra 50 gündür. Ve 3 kez ürün vermesi beklenir.
KÜTÜKTE AŞILAMA
Çam ağacı kütüğüdışında her kütükte olduğu saptanmıştır. Ama en uygun kütükler kavak, akağaç,kırmızı meşe , beyaz meşe, gürgen ve dut kütükleridir. Burada önemli olan kütük çaplarının yani genişliklerinin 8 cm i geçmemesidir. Uzunluk olarakta 90 cm i geçmemesi öngörülür. Elinizdebulunan kütüğü 15 cm aralıklarla en az 6 cm derinliğinde ağaç matkabı ile delmenizgerekir. Delinen deliklere sıkı bir şekilde shitake dübeli veya tohumu yerleştirilir.Deliklere doldurma işi bittikten sonra balmumu veya köpük tıkacı ile kapatılır.Direk gün ışığı görmeyen ; depo, yapraklıağaç ağaç altı, evin bir odası gibi direkgün ışığı görmeyen ve kontrol edebileceğiniz bir yere konur. Eğer kütükleriniz nemlibir yerde ise nemlendirmeye gerek yoktur. Ama kurak olan bölgelerde 10 gün arayla fısfısyöntemiyle kütüğün her yerini nemlendirmenizgerekir. Misel gelişimi kütük çeşidine göre misel miktarına , boyutuna ve sıcaklığabağlı olarak 4 ay ile 24 ay arasında ürün vermesi beklenir. Bir kütükten her sezon6 sene ürün alınabilir. Ürünler çıkmaya başladıktan sonra ortamın hava alması sağlanmalıdır.Daha ayrıntılı bilgiler katalogla size gelecektir.
İstediğiniz zaman platform üzerinden soru sorabilirsiniz.